Cum sa alegi cel mai bun bucatar?


Vineri, la Sulina, juriul Festivalului gastronomic "D'ale gurii Dunarii" a avut o misiune foarte dificila: aceea de a alege cea mai buna echipa de bucatari din zona Dunarii.
Daca ati fi fost la Sulina pentru a urmari fiecare peste care s-a rumenit pe gratarul special amenajat pe malul Dunarii, daca ati fi vazut fiecare visina ce astepta sa devina umplutura unui coltunas, de ati fi urmarit fiecare crap cum s-a intins maiestuos in tava pentru a deveni un delicios protap la gratar, astazi ne-ati fi dat dreptate, caci a fost aprope imposibil sa detasezi echipele inscrise in concurs!
Multitudinea bucatelor, creativitatea cu care aceastea au fost aranjate in platouri, frumusetea bucatareselor cat si a standurilor impodobite cu produse si exponate traditionale, toate acestea au facut din editia 2011 una de lux.
S-au inscris in concurs echipaje din Sulina, Pardina, Crisan, Mila 23, Jurilovca, Chilia Veche, Mahmudia si Letea, acestea aducand in atentia publicului o varietate de retete traditionale de diferite origini: romanesti, ucrainene, rusesti, grecesti, turcesti etc.
Festivalul, un omagiu adus pestelui si bucatelor din peste, a constituit o provocare pentru minoritarile dar si comunitatile locale participante in competitie, "doar inghetata de peste mai lipsind", asta daca ar fi sa citam unul dintre invitatii festivalului, in scopul de a reda cat mai fidel multitudinea mancarurilor expuse.
Asociatia Salvati Delta a acordat Marele echipei din Mila 23, care va folosi cei 3.000 de euro pentru realizarea de costume populare traditionale pentru copiii dar si pentru dotarea sediului comunitatii rusilor lipoveni cu materiale didactice si mijloace audio-video.
Pe locul al doilea s-a clasat echipa din Crisan, premiul al treilea fiind castigat de echipa de bucatari din Sulina.
Desi pe podium a reusit sa urce doar o singura echipa de rusi lipoveni, avand in vedere calitatea si complexitatea produselor pregatite, cat si originalitatea standurilor realizate, consideram ca si echipele localitatilor Mahmudia si Jurilovca s-au autodepasit si merita laurii victoriei.
Daca ati fi fost la degustarea de produse, ciorba de peste, protap, saramura, marinata, somn cu ciuperci, placinte cu peste, pateu de peste, peste afumat, scordolea, pui de balta in diferite ipostaze culinare, sarmale de peste, ardei umpluti cu peste, vareniki, placinte, casnik, clatite,  s.a...cu siguranta si dumnevoastra v-ati fi intrebat astazi: cum sa alegi cel mai bun bucatar? (Text & foto V.I.)